Ha már megtapasztaltad, hogy milyen nehézségeket is okozhat egy benőtt lábujjköröm, akkor valószínűleg tudod, milyen fájdalmakkal jár. Aki viszont nem találkozott ilyesmivel, az el sem tudja képzelni milyen kellemetlen, amikor a köröm kezd belevágni a köröm körüli bőrbe, akár a terület gyulladását is okozva.

De mi okozhatja a körömbenövést?

  • Rosszul vágod a körmöd!– ne hagyj éles széleket a körmök szélein, mert azok növekedésük során szúros, fájdalmas érzetet okoznak.
  • Túl szoros cipőt vagy zoknit viselsz!– a szorítás miatt a köröm rá van kényszerítve, hogy olyan irányba nőjön, amibe nem kellene.
  • A lábujjaid formája miatt!– erről természetesen nem tehetsz, de a túl íves lábujj elősegíti a köröm benövését.
  • Genetika!– sajnos vannak olyan családok, ahol a lábujj körmének benövése több generációs probléma.

Milyen gyógymód létezik rá?

A körömbenövés bárkinél előfordulhat, viszont vannak különösen veszélyeztetett emberek: cukorbetegek és a rossz keringéssel rendelkezők.

ADVERTISING

Az orvosok legtöbbször a következőket szokták javasolni:

  • Antibiotikum: különösen elfertőződés esetén ajánlják.
  • Sebészeti beavatkozás a köröm teljes vagy részleges eltávolítása végett: ezt azok esetében javasolják, akiknél rendszerességgel előfordul a körömbenövés.

Nagyon sokan megpróbálják otthon, házi módszerekkel kezelni a körömbenövést, viszont ha elfertőződést tapasztalunk, nem árt kikérni egy orvos véleményét, hiszen egy kikezeletlen körömelfertőződés hosszútávon akár csontfertőzést is képes előidézni. A fertőzött köröm jelei közé soroljuk a terület pirosságát, izzadást, vérzését, gennyesedését